lagare cu rulmenti
Lagarele cu rulmenti sunt componente mecanice esentiale utilizate intr-o varietate de aplicatii industriale si tehnice pentru a permite miscarea relativa intre doua parti sau suprafete. Aceste componente sunt fundamentale in transmiterea fortei si controlul miscarii intr-o gama larga de masini si echipamente.

Unde se folosesc lagarele cu rulmenti

Lagarele cu rulmenti au aplicatii intr-o multitudine de industrii si domenii tehnice, de la industria auto la cea aerospatiala si de la cea alimentara la cea medicala. Acestea sunt cele mai comune domenii in care se folosesc lagarele cu rulmenti:
 • Lagarele cu rulmenti sunt folosite in motoare, cutii de viteze, roti, punti, transmisii si multe alte componente ale vehiculelor. Acestea permit miscarea relativa intre partile mobile ale motorului si ale transmisiei.
 • In avioane, rulmentii sunt utilizati in trenurile de aterizare, motoare, sisteme de control al miscarii si intr-o varietate de alte aplicatii pentru a asigura functionarea corecta si sigura a aeronavelor. Un lagar cu rulment este o componenta comuna in astfel de sisteme.
 • Masinile-unelte, cum ar fi strungurile si frezele, folosesc rulmenti pentru a permite miscarea precisa si controlata a pieselor de lucru si a sculelor de taiere.
 • Turbinele eoliene utilizeaza lagare cu rulmenti pentru a permite rotatia elicei in functie de directia vantului, transformand energia eoliana in energie electrica.
 • Masinile de ambalat, mixerele, transportoarele si multe alte echipamente din industria alimentara utilizeaza rulmenti pentru a facilita miscarea si controlul proceselor de productie.
 • Lagarele cu rulmenti sunt utilizate in echipamente medicale precum masinile de scanare, dispozitivele de diagnostic si echipamentele de terapie pentru a asigura functionarea precisa si non-invaziva.
 • Navele folosesc rulmenti pentru a permite miscarea componentelor de pe punte, cum ar fi elicea si sistemul de ancorare.
 • Echipamentele utilizate in minerit si constructii, cum ar fi buldozerele, excavatoarele si echipamentele de transport, se bazeaza pe rulmenti pentru a suporta incarcaturile mari si a permite miscarea grea.

Cele mai comune tipuri de lagare cu rulmenti

Exista mai multe tipuri de lagare cu rulmenti, fiecare avand caracteristici si aplicatii specifice:
 • Lagare cu rulmenti cu bile: Acestea sunt cele mai raspandite si sunt folosite intr-o varietate de aplicatii. Au o constructie simpla si pot suporta sarcini radiale si axiale moderate.
 • Lagare cu rulmenti cu role: Aceste lagare au role cilindrice sau conice si sunt potrivite pentru sarcini mai mari si viteze mai mici. Sunt utilizate in masinile mari, cum ar fi cele din industria grea.
 • Lagare cu rulmenti axiali: Acestea sunt concepute pentru a suporta sarcini axiale (de-a lungul axei de rotatie) si sunt folosite in aplicatii precum transmisii si cutii de viteze. Poti utila inclusiv rulmenti de la producatorul INA FAG.
 • Lagare cu rulmenti de presiune: Aceste lagare sunt proiectate pentru a suporta sarcini axiale mari si sunt utilizate in echipamentele de mare viteza si precizie.
Lagarele cu rulmenti au o importanta cruciala in industrie si tehnologie, deoarece permit miscarea relativa controlata intre parti si componente. Acestea reduc frictiunea si uzura, ceea ce contribuie la eficienta si durabilitatea echipamentelor. Neglijarea mentenantei adecvate sau utilizarea de lagare de calitate slaba poate duce la avarii costisitoare, intreruperi de productie si pierderi de timp si resurse. Lagarele cu rulmenti sunt componente esentiale in industrie, tehnologie si viata de zi cu zi. Ele permit functionarea corecta si fiabila a unei game variate de masini si echipamente. Prin alegerea si intretinerea adecvata a acestor lagare, companiile pot asigura continuitatea operatiunilor si preveni avarii costisitoare.

By