Hidroterapia este termenul pentru toate tratamentele care utilizeaza apa in scopuri terapeutice. In aceasta fisa informativa veti afla ce este hidroterapia, principiile sale, beneficiile sale si multe altele. Hidroterapia este un tratament bazat pe utilizarea apei, indiferent de tipul acesteia (de mare, de izvor, minerala sau chiar de la robinet), sub forma lichida, dar si gazoasa si la diferite temperaturi. Aceasta include bai, dusuri, jeturi, comprese etc. Recomandam Caciulata bai termale in acest sens.
Aromaterapia si fitoterapia sunt frecvent combinate cu hidroterapia prin adaugarea de uleiuri esentiale sau de extracte de plante in apa de tratament. Sarea Epsom si otetul de cidru sunt, de asemenea, „aditivi” obisnuiti.
Principiile hidroterapiei
Apa are doua caracteristici care sunt folosite in exercitiile de reabilitare: rezistenta uniforma pe care masa sa o ofera miscarii si imponderabilitatea relativa a corpului scufundat in ea. De asemenea, are alte patru proprietati foarte utile in hidroterapie:
isi mentine temperatura;
comunica aceasta temperatura mult mai bine decat aerul;
transporta minerale sau esente vegetale in suspensie;
se transforma in jeturi, bule, curenti etc.
Este cel mai adesea practicata in centrele de sanatate si de anumiti naturopati. Exista, de asemenea, mai multe unitati care nu au pretentii terapeutice, dar care au ca scop recastigarea formei fizice sau ofera tratamente de infrumusetare, cum ar fi spa-urile.
Tehnici de hidroterapie
Tratamentele de hidroterapie folosesc diverse tehnici, cum ar fi
bai: intr-un bazin, intr-o cada, cu corpul sau o parte a corpului scufundat,
impachetari: un amestec de apa de mare si namol marin aplicat pe corp,
dusuri simple sau cu jeturi: puterea jeturilor depinde de natura tratamentului (wellness, terapeutic),
inhalatii, gargara,
cura cu bauturi minerale.
Tratament balnear si reumatologie
Tratamentele spa pot reduce durerile articulare, tendinitele si durerile de spate. Acestea reprezinta tratamentul numarul unu pentru aceste afectiuni.
Contraindicatii la hidroterapie
Din cauza efectului lor vasodilatator, baile calde si baile de aburi prelungite nu sunt recomandate in anumite cazuri: acestea pot provoca sau agrava migrena, venele varicoase si rozaceea. In plus, femeile insarcinate si persoanele cu hipertensiune arteriala, diabet sau boli cardiovasculare ar trebui sa le evite, cu exceptia cazului in care sunt sfatuite de un medic. Contrar unor practici, nu ar trebui sa se administreze bai calde bebelusilor pentru a reduce febra; procedura nu numai ca este ineficienta, dar provoaca si un disconfort care poate fi in detrimentul vindecarii.
In plus, daca apa nu este dezinfectata in mod corespunzator, temperatura acesteia in baile cu jet si in alte cazi cu hidromasaj poate provoca dezvoltarea bacteriilor (inclusiv Mycobacterium avium si Pseudomonas aeruginosa) si prezinta un anumit risc de infectie. Trebuie sa se manifeste prudenta atat in baile private, cat si in cele publice.
Tratamentul balnear si insuficienta cardiaca
Reducerea simptomelor insuficientei cardiace cronice. Un singur studiu clinic bine controlat, la care au participat 15 subiecti, a fost publicat pe aceasta tema (in 2003). Rezultatele sugereaza ca un program de hidroterapie care combina aplicatii de apa calda si rece are efecte benefice asupra calitatii vietii si a simptomelor insuficientei cardiace, precum si asupra ritmului cardiac, atat in repaus, cat si ca raspuns la exercitii fizice.