Astăzi, protezele dentare pe implanturi sunt recunoscute ca fiind cea mai bună și mai fiabilă metodă de protezare dentară. Înainte de a decide asupra tratamentului cu implanturi, este important să înțelegeți ce presupune această procedură și la ce să vă așteptați după operație.

Ce sunt implanturile dentare?

Mulți pacienți se tem de intervenția de implant dentar, deoarece își imaginează acest proces ca pe o procedură chirurgicală periculoasă. De fapt, inserarea implanturilor dentare este o operație minim invazivă care nu implică riscuri mari pentru sănătate.

Un implant dentar este un șurub care va fi introdus într-un lăcaș pre-creat în osul maxilarului. Aceste implanturi dentare sunt realizate din materiale cu un nivel ridicat de biocompatibilitate, ceea ce înseamnă că implantul este perceput de țesutul osos natural ca fiind „al său” și nu este respins de organism.

Caracteristicile implantării

Există diferite tipuri de implanturi și metode de implantare. Specialistul adoptă întotdeauna o abordare individuală a alegerii tacticii pentru protezarea pe implanturi. Sunt luați în considerare mulți factori: indicații, dorințe ale pacientului, starea de sănătate, tipul de proteză, locul de instalare, estetica rezultatului etc.

Implanturile sunt fabricate în principal din aliaj de titan, care s-a dovedit a fi un material sigur și de încredere. Implanturile se disting şi prin lungime, diametru, asamblare, filet etc. Un implant dentar corect selectat este o mare parte a încrederii într-un rezultat de calitate.

Metoda de implantare este aleasă în majoritatea cazurilor în funcție de indicațiile pentru implementarea acesteia. Există trei moduri principale de a instala implanturi:

  • într-o singură etapă – presupune instalarea implanturilor și a protezei temporare într-o singură etapă;
  • în două etape – presupune inserarea unui implant cu fixarea întârziată a protezei după integrarea implanturilor.

Pentru protezarea dinților frontali sau a întregului maxilar, astăzi se preferă implantarea într-o singură etapă. La refacerea dinților laterali, mai ales în cazurile de absență de lungă durată, specialiștii optează adesea pentru implantarea în două etape ca fiind cea mai sigură metodă.

Ce este osteointegrarea și cât durează?

După ce un implant de titan este inserat în țesutul osos al maxilarului, vine o perioadă în care organismul trebuie să-l „accepte”. Această perioadă se numește „osteointegrare” sau etapa de vindecare a implantului.

Procesul poate dura de la 2 la 6 luni. Durata osteointegrării depinde de caracteristicile implantului, de starea osului maxilarului, de imunitatea pacientului și de caracteristicile individuale ale corpului.

Implanturile dentare moderne se integrează în 99% din cazuri. Respingerea nu poate fi niciodată exclusă 100%, deoarece există cazuri de reacții individuale ale sistemului imunitar. Cu toate acestea, pentru a reduce riscurile la cele excepționale, este necesar să vă pregătiți corespunzător pentru instalarea implanturilor.

Pregătirea corectă pentru operație

Implantul dentar este o intervenție chirurgicală, care implică și inserarea unui corp străin în osul maxilarului. Pentru a se asigura că orice riscuri sunt minime și rezultatul este impecabil, pacientul este supus unei pregătiri minuțioase.

Înainte de operație, pacientul poate face analize de sânge: biochimice generale, HIV, sifilis, hepatită etc. Dacă organismul pacientului este predispus la reacții alergice, se face un test de alergie la materialele din care este format implantul.

În timpul pregătirii, igienizarea cavității bucale este obligatorie. Acesta este un set de proceduri care vizează tratarea bolilor dentare (de exemplu, carii, inflamații ale gingiilor etc.) și igiena profesională. Persistența infecției în cavitatea bucală poate provoca inflamarea țesutului din jurul implantului și respingerea acestuia.

O altă etapă importantă a implantării este diagnosticul cu tomografia computerizată. Folosind imagini 3D, specialistul obține informații despre starea țesutului osos. În cazul lipsei de volum se recomanda efectuarea unei operații de aditie de os care consta în creșterea artificială a țesutului osos atrofiat.

Pentru a putea pune implanturi, un specialist va trebui să ia amprente sau, folosind echipamente speciale, să creeze un model virtual al maxilarului, pe baza căruia va fi fabricat un sistem individual de implanturi.

Care sunt contraindicațiile legate de procedură?

Este important de luat în considerare faptul că prezența contraindicațiilor poate provoca nu numai respingerea implantului, ci și dezvoltarea unor procese patologice care pot afecta osul maxilarului și țesutul moale din jurul implantului.

Contraindicații la implantul dentar sunt:

  • boli oncologice;
  • imunodeficiență;
  • tulburări ale metabolismului mineral;
  • boli de sânge;
  • anumite boli osoase;
  • infecții cronice sistemice;
  • boli psihice.

Implantul dentar nu se face la copii. Se recomandă instalarea unui implant numai după împlinirea vârstei de 20–22 de ani, când maxilarul este complet format. De asemenea, tratamentul chirurgical nu se efectuează în timpul sarcinii și alăptării.

Efectuarea implantării pare a fi un proces complex care necesită mult timp. Dar, de fapt, chiar și ținând cont de toate etapele de pregătire, implantul dentar nu necesită vizite frecvente la dentist. În plus, trebuie înțeles că pregătirea este importantă pentru siguranță și pentru un rezultat bun, ceea ce distinge implantarea de alte metode protetice. Instalarea de proteze dentare pe implanturi garantează o fixare fiabilă, o durată de viață crescută și o estetică impecabilă a protezelor dentare.

By