Stomatologul este un medic specializat in ingrijirea gurii, a maxilarului si a fetei. Insa stii cand sa-l consulti sau cum se desfasoara o consultatie? Iti recomandam sa mergi la un cabinet stomatologic de cel putin doua ori pe an pentru consultatii de rutina, pentru ca sanatatea bucala este extrem de importanta. Un cabinet recomandat din Bucuresti, sector 6, este Cris Smile. Si totusi, sa vedem cand sa mergi al medicul stomatolog. Ce este stomatologia? Ar trebui sa intelegem, in linii simple, ce este stomatologia. Aceasta ramura din medicina este o stiinta medicala si chirurgicala care implica fata, gura si dintii, inclusiv conditiile glandelor salivare. Este o ramura a chirurgiei maxilo-faciale. Ce este un stomatolog? Stomatologul este un medic specialist care se ocupa in mod traditional de complicatiile ce apara in si pe suprafata dintilor (infectie, extractia dintilor afectati). De asemenea, trateaza chisturile si tumorile maxilarului. Stomatologul, in functie de specializare, se ocupa de anomaliile faciale, in special de dismorfozele faciale (prognatism, retrognatism, asimetrie, micromandibulia. De asemenea, la stomatolog poti rezolva si alte probleme cum ar fi extractia chisturilor mucocel. Ce trateaza un stomatolog? El este atat medic, cat si chirurg, implicat in gestionarea traumatismelor, malformatiile, cancerului si a leziunilor dentare care necesita interventie chirurgicala. El poate efectua si interventii estetice.
  • Extractia dentara
Desi medicii stomatologi sunt specialistii in aceasta interventie, poate fi necesar sa se apeleze la un chirurg stomatolog atunci cand extractia este mai riscanta, daca radacinile sunt aproape de un nerv, de exemplu. Un chirurg stomatolog poate fi consultat atunci cand sunt extrase maselele de minte.
  • Implantologie si proteze
Stomatologul poate fi consultat pentru amplasarea unui implant dentar. Implantul este o radacina artificiala destinata primirii unui dinte (coroana) protetica. Se ofera pacientilor care au pierdut unul sau mai multi dinti. Protezele maxilo-faciale sunt plasate, de asemenea, de catre stomatolog in colaborare cu chirurgii stomatologi.
  • Malformatii
Consultarea cu un stomatolog este adesea necesara in gestionarea malformatiilor, cum ar fi buza despicata (buza despicata si palatul) sau defectele de crestere ale maxilarului care nu pot fi corectate prin tratament ortodontic si pentru care ar trebui luata in considerare o altoire osoasa.
  • Tumori
Tumorile cavitatii bucale afecteaza buzele, obrajii, gingiile, palatul si limba. Stomatologul este imputernicit sa monitorizeze si sa elimine aceste tipuri de cancer.
  • Patologii ale glandelor salivare
Bolile glandelor salivare se pot manifesta ca infectii sau disfunctii care provoaca durere si umflaturi. Acestea sunt doar cateva din lucrurile tratate cu ajutorul medicului stomatolog. Acesta insa mai efectueaza si alte interventii corective, de tratament sau pur estetice. Cand sa mergi la stomatolog? In primul rand, trebuie sa mergi la stomatolog doar pentru a verifica starea de sanatate a dintilor si gurii, adica odata al sase luni. Apoi, de cate ori ai dubii sau ai o neplacere, nu ezita sa mergi la cabinet. Ce se intampla in timpul unei consultatii? In timpul consultatiei, specialistul determina tipul de interventie care trebuie efectuata in functie de patologia de care sufera pacientul si explica modalitatile si riscurile posibile. Stomatologul poate cere, de asemenea, examinari suplimentare. El ofera, in plus, urmarire post-tratament sau postoperatorie pentru a evalua succesul sau insuccesul. Contacteaza acum medicul tau pentru a programa o consultatie!

By